CV-onderhoud

Zelf cv-ketel uit Haarlem onderhouden


Het onderhoud van een cv-ketel uit Haarlem is het belangrijkste onderdeel om storingen aan de ketel te voorkomen. Het schoonmaken van de ketel en het afstellen en vervangen van verscheidene onderdelen zorgt ervoor dat de cv-ketel langer mee gaat en zo zuinig mogelijk blijft. Hoewel het grotere werk het beste aan een cv-installateur kan worden overgelaten, zijn er toch meerdere dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat de cv-ketel goed blijft werken:


1. Cv-ketel schoonmaken


Het schoonmaken van de buitenkant van de ketel, de mantel, kan je makkelijk zelf doen. Het beste kan je hiervoor een vochtige doek, schoon water en wat zeep gebruiken. De binnenkant kan je het beste aan de installateur uit Haarlem overlaten.


2. Waterdruk cv-ketel


Het is belangrijk dat de waterdruk van de cv-ketel goed is. Een te lage druk kan resulteren in een slecht werkende verwarming, of water wat niet goed op temperatuur kan komen. Een te hoge druk kan schade aanbrengen aan de onderdelen van de ketel. Zorg ervoor dat de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar ligt. Zodra deze te laag of te hoog is, kan je de ketel bijvullen of aftappen.


3. Cv-ketel bijvullen


Als de waterdruk te laag is, kan je zelf de ketel bijvullen. Zodra het water niet goed warm meer wordt of de verwarming niet meer naar behoren werkt, dan kan dit aan de waterdruk liggen. De ideale druk ligt tussen de 1,5 en 2 bar. Zodra de manometer een druk van onder de 1,5 bar aangeeft, is het nodig om de ketel bij te vullen. Dit is eenvoudig te doen, maar er zijn wel een paar stappen waar je rekening mee moet houden.4. Cv-ketel aftappen


Zodra de waterdruk te hoog is, wat boven de 2 bar is, is het tijd om de ketel af te tappen. Ook als het water uit het cv-systeem moet, kan het aftappen van de ketel nodig zijn. Een te hoge druk kan zorgen voor een extra snelle slijtage. Indien de druk richting de 3 bar gaat, kan dat schade aan de onderdelen opleveren. Ernstige waterschade in Haarlem kan het resultaat zijn.


5. Verwarming ontluchten


Lucht in de leidingen kan onnodige energie kosten. Ook kunnen de leidingen niet goed warm meer worden. Gelukkig is dit in Haarlem ook makkelijk op te lossen. Door het regelmatig ontluchten van de verwarming, voorkom je lucht in de leidingen. Dit is vooral belangrijk om te doen na het bijvullen van de ketel en kan in een paar stappen gedaan worden. Zodra de borrelende geluiden weg zijn, is alle lucht uit de leidingen.6. Cv-ketel afstellen


Het is belangrijk dat de ketel op de juiste temperatuur staat afgesteld in Haarlem. Dit is ergens tussen de 60° en 80° Celsius. Een temperatuur van boven de 80° Celsius betekent dat er onnodig veel energie verbruikt wordt. Ook verergert dit verkalkingen, wat op den duur leidt tot hogere onderhoudskosten. Een te lage temperatuur, van onder de 60°, verhoogt de kans op de Legionella bacterie.


7. Nieuwe cv-ketel kopen


Op een gegeven moment is het tijd voor een nieuwe ketel uit Haarlem. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de huidige ketel oud is, of omdat je woonsituatie veranderd is en er behoefte is aan een ketel die beter aansluit op de nieuwe situatie.